IA Professionals Academy

Software Engineering

Academy

IA Professionals

IA Professionals Academy

De IA Professionals Academy is de manier om junior en medior Software Engineers een stap verder te brengen in hun vak. In de afgelopen zes jaar is de IA Professionals Academy gegroeid van een korte introductie training voor de eigen engineers van MA-IT MyAutomation, naar een volwaardige Academy waar Software Engineers van MA-IT MyAutomation en Software Engineers van klanten worden opgeleid.

Door onze jarenlange ervaring in de Industriële Automatisering weten we precies welke kennis nodig is bij de Software Engineers in de Industriële Automatisering. Twintig engineers van MA-IT MyAutomation ontwikkelden over de jaren de perfecte training om junior en medior engineers een stap verder te brengen in hun carrière. Niet door een geven van een algemene systeem cursus, maar door juist de werk- en denkwijze vorm te geven. Het resultaat is de IA Professionals Academy.

“Tijdens de Academy dien je een compleet stuk software op te leveren aan jouw ‘klant’. Hierdoor doorloop je een volledig softwaretraject van intakegesprek tot aan de FAT. Als werktuigbouwer was dat, met name in het begin, flink aanpoten door een beperkt aanwezige basiskennis.  Maar aan het eind is er zeer goed fundament gelegd, waarmee je in de praktijk direct aan de slag kunt.”

Jordy Holtman – Flame Spray Technology

“De Academy is een goede basis voor complexe software programma’s en dat vind ik heel belangrijk. Dit heeft mij heel erg geholpen op de weg naar volwaardig engineer!”

Nadia Uria Gonzales – MA-IT MyAutomation

“De begeleiders van deze training proberen je goed te prikkelen om een zo reëel mogelijke situatie te creëren. Zo laten ze je zien hoe je op je mond kan vallen en daarvan te leren. Tijdens deze training heb ik persoonlijk, maar ook technisch veel opgestoken.”

Joost Wieleman – Tembo Group

“Ik heb gemerkt dat ik met de Academy een voorsprong heb in mijn vakgebied en het heeft mij geholpen met het sneller oplossen van problemen”

Tijs van de Wiel – MA-IT MyAutomation

“Ik dacht dat ik al een aardig stukje kon programmeren. Toen ik begon van de IA Academy, kwam ik er tot grote verbazing achter dat mijn programmeer stijl aan alle kanten wankelde.”

Eric Klep – MA-IT MyAutomation

“Nadat ik de Academy had afgerond, ben ik met mijn eerste project bij de klant begonnen. Wat ik toen ervoer, waren de gelijkenissen tussen de termen die de klant gebruikte en die ik tijdens de Academy had geleerd. Daarnaast zag ik gelijk oplossingen voor bepaalde processen, omdat ik deze al was tegengekomen tijdens de academy.”

Jeroen Keizer – MA-IT MyAutomation

” Voordat ik bij mijn huidige werkgever begon, werkte ik bij een ander bedrijf in de industriële automatisering. Hierdoor had ik al een beetje ervaring. Dat was wel alleen in de (specifieke) standaard die mij daar aangeleerd is. Door de IA professionals academy heb ik mij verder kunnen verbreden en heb ik de keuzes leren begrijpen die gemaakt kunnen worden in de software. Ik ben de voor- en nadelen van verschillende keuzes gaan inzien waardoor ik deze keuzes in het vervolg sneller en beter kan gaan maken.”

Johan Hemrica – MA-IT MyAutomation

” Ik ging blind de academy in, met geringe programmeerkennis en tijdens de academy heb ik mogen leren dat het programmeren achteraf heel simpel was, als je vooraf een Functioneel Design Specificatie(FDS) maakt wat de software moet doen. Uiteindelijk geeft het FDS handvaten in het programmeren en daardoor is het programmeren totaal niet moeilijk.”

Jasper Groen – MA-IT MyAutomation

” Ondanks dat ik een technische studie met focus op de automatisering had gedaan, leerde ik tijdens de IA-Academy pas echt de grondslag voor het automatiseren: Goed voorbereiden, gestructureerd werken en object georiënteerd programmeren. In de IA Academy wordt je begeleid door trainers die niet alleen technische begaafd, maar ook communicatief sterk zijn. In deze training ben ik mijzelf dan ook met regelmaat tegengekomen op zowel het softskill aspect als op het technische vlak. Door de IA Academy werd ik beter in staat en sneller in staat om op niveau mee te draaien in de organisatie.”

Bouke Boumeester – MA-IT MyAutomation

“Wat mij opviel is dat de IA Academy heel mooi op het individu afgestemd wordt. Wat wil de deelnemer leren binnen de IA Academy, en wat kan de IA Academy hierin voor de deelnemer betekenen. De trainer weet hier ook goed op in te spelen, en staat altijd open voor vragen en feedback. De training is een goede basis om als programmeur in de wereld van de industriële automatisering aan het werk te gaan.”

Jesper Kroes – MA-IT MyAutomation

Individueel

Geen twee mensen zijn hetzelfde. Daarom zijn er diverse punten waarop kan worden ingestroomd en specifieke punten waar extra aandacht op kunnen komen te liggen. Naast ISA-88, SCRUM en PLC programmeren is er ook aandacht voor de social skills. Want ook communicatie, assertiviteit, organisatie en presentatie zijn belangrijk voor engineers. Elke engineer krijgt een intake, waarbij de individuele behoeften worden bekeken. Aan de hand van deze behoeften wordt een totaal pakket aangeboden.

Meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, mail ons op contact@my-automation.nl of bel ons op 085 130 25 26.

De academy in vogelvlucht

Wat de alumni zeggen

“Als Service & Installation Engineer wilde ik graag meer kennis hebben van de softwarestructuur in onze machines. Niet alleen om ook de softwarematige kant van ons product te begrijpen, maar ook om betere service te kunnen verlenen in het geval van storing of bij commissioning van een nieuwe installatie bij een klant.

Binnen Flame Spray Technologies was er niemand waarvan ik de software kon leren en daardoor was de IA Professionals Academy van MA-IT een goed aansluitende opleiding én mogelijkheid om in een korte periode veel te leren op het gebied van automatisering en software.

Tijdens de Academy dien je een compleet stuk software op te leveren aan jouw ‘klant’. Hierdoor doorloop je een volledig softwaretraject van intakegesprek tot aan de FAT. Als werktuigbouwer was dat, met name in het begin, flink aanpoten door een beperkt aanwezige basiskennis.  Maar aan het eind is er zeer goed fundament gelegd, waarmee je in de praktijk direct aan de slag kunt. Voor kleine wijzigingen aan onze software en het diagnosticeren van problemen in de software is FST nu niet meer direct afhankelijk van de software engineer.”

Jordy Holtman – Flame Spray Technology

“De academy liet me de schoonheid van industriële automatiseren zien!

Mijn ervaringen tijdens de academy waren heel fijn. Ik had de mogelijkheid om met andere mensen samen te werken die net zo geïnteresseerd en gemotiveerd waren in automatisering als ik. De academy was heel leerzaam en door diverse mensen met ervaringen te spreken was ik snel op de hoogte van diverse systemen en apparatuur. De docent kon heel goed overweg met de doelgroep en stond open voor alle vragen. De praktijk heeft mij geholpen om alle theorie goed in de praktijk te brengen en een breder zicht te krijgen in de diverse software programma’s. De academy is een goede basis voor complexe software programma’s en dat vind ik heel belangrijk. Dit heeft mij heel erg geholpen op de weg naar volwaardig engineer!”

Nadia Uria Gonzales – MA-IT MyAutomation

In de periode van november tot en met januari is de IA Academy door mijn werkgever aangeboden. Hier ben ik natuurlijk op ingegaan. Mijn doel was om:

 • Gestructureerd te werk gaan en daarbij het overzicht van het werk behouden.
 • Het maken van een realistische planning.
 • Meer structuur behouden tijdens het programmeren.

Deze training heb ik als zeer prettig beschouwd. De begeleiders van deze training proberen je goed te prikkelen om een zo reëel mogelijke situatie te creëren. Zo laten ze je zien hoe je op je mond kan vallen en daarvan te leren. Tijdens deze training heb ik persoonlijk, maar ook technisch veel opgestoken.

Gedurende de training ben ik veel raakvlakken met mijn eigen werk tegengekomen. Nu op de werkvloer kan ik veel meer mijn ‘eigen ding’ doen. Zo kan ik een stuk verantwoording op me nemen met het zelfvertrouwen dat ik me aan de gezamenlijk opgestelde afspraken kan houden.  Maar ook het gewenste resultaten te halen zonder te veel werk te leveren, zoals een software programmeur het liefst werkt.

Joost Wieleman – Tembo Group

“Ik ben een jaar geleden na mijn HBO afstuderen direct bij MA-IT MyAutomation gaan werken. Daar heb ik direct de IA Academy gevolgd. Ik heb gemerkt dat ik met de Academy een voorsprong heb in mijn vakgebied en het heeft mij geholpen met het sneller oplossen van problemen. Ik werk nu op projecten waar ik programma’s ontwerp.”

Tijs van de Wiel – MA-IT MyAutomation

“Voorheen was ik een senior service engineer in de Industriële Automatisering. Ik dacht dat ik al een aardig stukje kon programmeren. Toen ik begon van de IA Academy, kwam ik er tot grote verbazing achter dat mijn programmeer stijl aan alle kanten wankelde. Gedurende de opleiding leerde ik een compleet andere denkwijze aan. Ik leerde goed voorbereiden, een architectuur opzetten en ik leerde gestructureerd werken.
Inmiddels ben ik 2 jaar verder en gebruik ik die kennis nog steeds elke dag in mijn werkzaamheden. Ik ben in 2 jaar van trainee naar medior software engineer gegroeid en werk elke dag met veel plezier aan de mooiste automatiserings projecten. Mede dankzij de IA professionals academy.”

Eric Klep – MA-IT MyAutomation

De theorie

 • Studie ISA-88
 • Siemens Step 7 / WinCC Flex
 • Siemens TIA Portal PLC / WinCC
 • Ontwerpen van algemene software blokken
 • Maken CM (Control Module) in zowel PLC als in HMI
  • Klep
  • Motor
  • Analoge ingang
  • Analoge uitgang
  • Etc.

De mens

 • Persoonlijke coaching gedurende de opleiding
 • Communicatievaardigheden ontwikkelen.
 • Werken onder druk,
 • Op tijd aan de bel trekken
 • De juiste vragen stellen
 • Time management
 • Ownership

Optioneel

 • Opties technische modules
  • Robotica
  • Safety
  • Motion
  • Cybersecurity
  • Linux IA
  • Internet of Things IOT
  • Cloud in de machinebouw
 • Softskills
  • Projectmatig werken
  • Gedrag
  • Time management
  • Ownership
  • Assertief zijn
  • Hoe om te gaan met druk op een project

Maatwerk

De IA Professionals Academy kan ook worden aangepast naar de situatie in uw bedrijf. Hoewel de Academy een goede basis is voor alle Software Engineers in de Industriële Automatisering, kan er hierbij specifiek op bouwstenen, methodieken of systemen worden lesgegeven. In een dergelijk traject wordt er een inventarisatie gemaakt van uw manier van werken en worden trainingen hiervoor aangepast of opnieuw opgezet.