Het automatiseren van een Xylofoon d.m.v. Beijer Electronics
MA-IT My Automation is de leverancier van kennis en kunde in de automatisering. We hebben meerdere vestingen in het land en daarom willen we een aantal mobiele opstellingen geautomatiseerd hebben. Zo kunnen onze engineers en studenten bijleren over in dit geval de nieuwe PLC van Beijer Electronics met geïntegreerde HMI
Het project in het kort
Mechanisch en elektrotechnisch is de muziek doos opgebouwd, echter zal deze nu volledig geautomatiseerd moeten worden.
Detail informatie
Bij het ontwerp is er rekening mee gehouden dat het een draagbaar systeem is met de nodige interessante hardware voor showcasing. Twee stappenmotoren sturen beide een tandriem aan met daaraan een door een 24VDC spoel aangestuurde ‘tikker’. Deze kloppen op de balkjes van een xylofoon. De stappenmotoren (Trinamic) kunnen met CANopen worden aangestuurd. Voor hun referentiepositie kunnen ze naar ‘home positie’ lopen naar een fotocel. Middels vinger bediende knoppen kunnen de stappenmotoren naar één van de 8 posities worden gestuurd en op die manier kan een muziekje worden gespeeld. Tevens zal de PLC in een record-mode gezet kunnen worden, zodat het opgenomen riedeltje later weer kan worden afgespeeld. Het geheel is uitgerust met een safety lichtscherm die de motoren kan afschakelen zodra een foreign object wordt gedetecteerd. Eventueel is een HMI toe te voegen waarmee parameters kunnen worden ingesteld of vooraf geprogrammeerde muziekjes.
Het hoofddoel is om de Xylofoon als trainingsobject te gebruiken en tevens als showcase voor de PLC en randapparatuur. Voor de afstudeerder liggen hierin een aantal zaken te leren; Communicatie met veld IO, Aansturen motoren over CAN-bus met homing en maximale positie bewaking, Vullen van arrays met motion posities (toonhoogtes) en delays tussen de aanslagen, Algoritme voor bepaling aan te sturen stappenmotor en Safety.
Wat is er voor nodig
Ben jij een persoon met gevoel voor techniek en heb je zin in een leuk project waarbij mechanica, elektronica en software samenkomen in een professionele applicatie? Dan is dit jouw project. Het project is uitermate geschikt voor studenten uit de studierichting elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Bij voorkeur heb je de minor ‘IA and Robotics’ gevolgd waarin je al enige kennis hebt opgedaan van PLC-besturingen. Deze opdracht is uit te voeren op één van onze kantoren in Deventer, Eindhoven, Almere, Assen en Gorinchem.
Reageer op deze afstudeer opdracht!
Ben je op zoek naar een afstudeerdracht en lijkt deze opdracht je wat? Reageer dan nu nog. We hebben een beperkt aantal plaatsen per jaar, dus zorg dat je er snel bij bent. Vul het afstudeerformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!
Bellen kan natuurlijk ook op 085-130 25 26. Vraag naar Fabian Grootfaam.