Hybrid Software Engineering

Software Engineering

De spil tussen Productie en Kantoor

Hybride Software Engineering

Hybride Software Engineers zijn de koppelingen tussen de Kantoor Automatisering en de Industriële Automatisering

Een Hybride Software Engineer verbindt de productie- met de kantooromgeving en toont data op een overzichtelijk dashboard. Hoewel de Industriële Automatisering en de Kantoor Automatisering steeds dichter naar elkaar toe groeien, zijn dit twee verschillende vakgebieden, waar engineers vaak moeite hebben om elkaar te begrijpen. De Hybride Software Engineer begrijpt beide werelden en zorgt ervoor dat er een koppeling plaats vindt tussen de verschillende systemen.

De tools van een Hybride Software Engineers

Aan de kant van de  Industriële Automatisering werken de Hybride Software Engineers met de software omgevingen van de robot of PLC’s waar informatie mee moet worden uitgewisseld. Voor de PLC bijvoorbeeld met Siemens TIA Portal, Allen Bradley, B&R of Schneider Electric en bij robotica met Fanuc, Yaskawa, Kuka of ABB Robot Studio.  Voor de kant van de Kantoor Automatisering programmeert de Hybride Software Engineer in talen als C# en Java. Vooral C# komt veel voor en is voor MA-IT MyAutomation de eerste keuze.

IoT en Industry 4.0

Industry 4.0 oftewel Smart Industry staat of valt met het ontsluiten van data uit productie processen. Hybride Software Engineers spelen hierbij een cruciale rol. Bij Smart Industry wordt uiterst flexibel geproduceerd, tot en met single piece production. Fabrieken wisselen data uit om te zorgen dat er Just-In-Time kan worden aangeleverd en slimme algoritmes voorspellen de productie vraag. Middels predictive maintenance en AI worden storingen voorspelt, waardoor onverwachte stilstand wordt voorkomen. Dit is dan ook de reden dat je als Hybride Software Engineer echt de toekomst hebt.

Welke opleiding heeft een Hybride Software Engineer

Een Hybride Software Engineer komt of uit de Industriële Automatisering en heeft een afgeronde TN, E of WTB opleiding, of hij komt uit de ICT en heeft dan vaak een ICT of Embedded Software Engineering achtergrond. Om een Hybride Software Engineer te worden, moet er kennis worden opgedaan van de “andere kant”. Hiervoor is binnen de IA Professionals Academy een aparte opleiding Hybride Software Engineer.

Wat verdient een Hybride Software Engineer

Veel hangt af van het niveau waarop de Hybride Software Engineer werkt. Starters verdienen vaak rond de € 2600, terwijl er niet echt een bovengrens te noemen valt voor de Senior of Lead Hybride Software Engineers. De salarissen zijn zeker te vergelijken met die van Industrial Automation Engineers, maar zullen in de toekomst een stuk harder gaan oplopen.

Waarom zou ik Hybride Software Engineer willen worden

Als Hybride Software Engineer, mag je van meerdere walletjes snoepen. Je hebt in ieder geval een link met de Industriële Automatisering en de Kantoor Automatisering. Maar vaak kom je ook met andere systemen zoals Robotica of Vision in aanraking. Oftewel, je hebt echte afwisseling en je ziet je code echt in actie komen.

Hybride Software Engineering Vakgebieden
De vakgebieden Industriële Automatisering, Kantoor Automatisering en Robotica komen samen in de Hybride Software Engineering.

De productie mag niet stilvallen

Als systemen in de kantooromgeving uitvallen is dit storend en zeer vervelend. Als systemen in de productie omgeving uitvallen, dan lopen de kosten vaak nog harder op. Bedrijfszekerheid is in de IT belangrijk, in de IA kan het van levensbelang zijn. Want ook bedrijven als energiebedrijven zijn productieomgevingen.

Een Hybride Software Engineer snapt de invloed die zijn software kan hebben op de productie systemen en zorgt ervoor dat de downtime minimaal is en dat de productie ook verder kan als een koppeling wegvalt. Redundantie en een goed ontwerp zijn essentieel.