Hardware Engineering en Electrical Engineering

Electrical Engineering

(E&I) Engineering

Elektrische & Installatie

Alles over Hardware Engineering en Electrical Engineering

Wat is Hardware Engineering

In de machinebouw, in de procesindustrie, de maritieme wereld en de infra worden machines of installaties ontworpen. Het meest tastbare deel, de mechanische delen, wordt ontworpen door Mechanical Engineers. Maar deze mechanische delen worden meestal electrisch aangestuurd. Deze elektrotechnische installatie wordt bedacht en ontworpen door Hardware Engineers of Electrical Engineers.

Actuele Hardware Engineer vacatures

Op zoek naar een baan in de Hardware Engineering? MA-IT MyAutomation is continue op zoek naar Engineers die zich verder willen ontwikkelen. De volgende Hardware Engineer vacatures staan open;

Taken van een Hardware Engineer

Hieronder staan een aantal van de mogelijke taken van een Hardware Engineer. Afhankelijk van het niveau van de engineer, het niveau van de automatisering binnen de organisatie en de grootte van de teams en projecten kunnen de taken uiteraard verschillen.

  • het analyseren en ontwerpen elektrotechnische installaties en systemen
  • het maken van elektrotechnische schema’s
  • het uitkiezen van de components
  • het reviseren van schema’s
  • het maken van kabelberekeningen
  • het documenteren van de installatie
  • het inrichten van de tekensoftware en tools
  • het inrichten en bijhouden van de libraries
  • het standaardiseren van de hardware engineering
  • het begeleiden en verder opleiden van de overige hardware engineers
  • advies uitbrengen over gekozen hardware richting de overige engineers
  • CE certificering
  • safety PL/SIL trajecten

Wat voor opleiding heb je nodig als Hardware Engineer

Een afgesloten MBO niveau 4 of nog beter een HBO Elektrotechniek is een goede start. De opleidingen verschillen nogal per opleiding. Veel MBO’s richten zich meer op utiliteit. Per HBO is er nogal wat verschil of ze echt de elektrotechnische vakken of de elektronica vakken behandelen.

Daarnaast heeft een Hardware Engineer afhankelijk van waar hij werkt aanvullende trainingen nodig. Zo is het binnen de Machinebouw extreem belangrijk om een op de hoogte te zijn van de normering omtrendt Machineveiligheid. Binnen de olie- en gas is kennis en ervaring met de ATEX richtlijnen weer van belang.

Daarnaast worden de tekenpakketten steeds complexer en uitgebreider. Een goede hardware engineer kan wellicht zonder aanvullende training in bijvoorbeeld EPLAN, echter om een pakket echt goed in te richten en te gebruiken is een goede training hierin zeer zeker de investering waard.

Hoe belangrijk is ervaring als Hardware Engineer

Na een goede opleiding en wat pakketkennis kun je als Hardware Engineer aan de gang.

Er bestaan veel richtlijnen en normen, die ook nog eens per land kunnen verschillen. Parate kennis hiervan komt uiteraard met ervaring. Een goed hardware engineer heeft niet alleen de opleiding en de pakketkennis, maar kan ook snel uitvinden waar hij de informatie die hij zoekt nodig heeft.  Na een aantal jaar kun je al redelijk deskundig zijn. Op dat moment kun je jezelf steeds verder ontwikkelen en ook wat grotere uitdagingen aangaan, zoals het combineren van disciplines of een groot standaardisatie project.

De Hardware Academy

Direct in gesprek over een baan bij de Hardware Engineering Experts? We maken graag kennis met je en kijken graag met je naar de mogelijkheden voor onze kantoren in Deventer, Eindhoven, Gorinchem, Assen en Almere.

Stuur ons je CV of LinkedIn profiel.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Spanning

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen;

  • laagspanning (tot 1000 Volt wisselspanning of 1500 Volt gelijkspanning)
  • middenspanning (hoewel deze term officieel niet bestaat, gaat het hierbij om spanning tussen 1000 Volt wisselspanning of 1500 Volt gelijkspanning en 25.000 Volt (25 kV)
  • hoogspanning (spanning tussen 25.000 Volt en 220.000 Volt (220 kV)
  • ultrahoogspanning (spanning van meer dan 220 kV, bijvoorbeeld het hoofd hoogspanningsnet in Midden- en Zuid Nederland draait op 380.0000 Volt)

In de industrie en de meeste installaties hebben Hardware Engineers te maken met laagspanning tot en met middenspanning.

Welke tools heeft een Hardware Engineer

Allereerst heeft een Hardware Engineer een tekenpakket nodig. EPLAN is binnen de paneelbouw de meest uitgebreide en marktleider in Nederland. Ook Autocad, StabiCad, SEE electrical en WSCAD worden gebruikt.

Naast dit tekenpakket gebruiken Hardware Engineers ook allerlei tools zoals kabelberekeningssoftware (bijvoorbeeld Intelec), Functional Safety Software (bijvoorbeeld Sistema of Pascal) en bijvoorbeeld Typical Manager. Ook Excel wordt vaak gebruikt.

Wat is er leuk aan om Hardware Engineer te zijn?

Het leuke is dat je aan de hand van diverse componenten met hun eigen specifieke eigenschappen een goed doordacht en berekend eind product kan maken wat verder gaat dan een schakelpaneel.

Dirk Jan Overbeek

Dirk Jan Overbeek
Lead Hardware Engineer
EPLAN certified engineer
MA-IT MyAutomation

De mooiste kant van hardware engineer zijn is dat je een klant wens vertaald in een gestructureerde orchestratie van hardware componenten om de gevraagde functie(s) te vervullen

Hans van der Dussen

Hans van der Dussen
Senior Hardware Engineer
EPLAN certified engineer
MA-IT MyAutomation

Waarom gebruiken Hardware Engineers vaak EPLAN

EPLAN is de marktleider in de paneelbouw als het over tekensoftware gaat. EPLAN is één van de weinige pakketten waar het vroegere tekenen in bijvoorbeeld Autocad plaats heeft gemaakt voor het denken in functies, waarbij het tekenwerk al voor je gedaan is of wordt gedaan. Daarnaast biedt EPLAN de mogelijkheid om meer gestructureerd te werken, de tools om informatie handig te verwerken, te vinden en te beheren.

Bij MA-IT MyAutomation worden alle Hardware Engineers opgeleid tot EPLAN certified engineer. De investering is aanzienlijk, maar Hardware Engineers kunnen daardoor nog beter met EPLAN omgaan en dat biedt een meerwaarde aan onze klanten. Ook voor de engineers is het goed, omdat ze zelf dagelijks de meerwaarde ervaren in het werk.

Toekomst van het beroep

Ook hardware engineering is aan het veranderen. Zeker het meer eenvoudiger werk, het tekenwerk, het maken van besteloverzichten en dergelijke worden steeds vaker geautomatiseerd. Zeker door een compleet pakket zoals EPLAN. Echter daarvoor in de plaats komt er ander werk terug. Zoals het goed inrichten van EPLAN en het nadenken en ontwerpen van standaarden. Zeker standaardisatie is bij veel bedrijven nog maar een idee en er zijn veel bedrijven die slechts een klein stukje van de mogelijkheden van EPLAN gebruiken.

Ons team

Met 110 engineers in de Industriële Automatisering, helpen we klanten met Kennis en Kunde op de vakgebieden Software Engineering, Hybride Software Engineering en Hardware Engineering. Onderling kennis delen, ook tussen verschillende vakgebieden hoort al vanaf het eerst moment bij MA-IT.

Als Hardware Engineer aan het werk bij ons

Of je nu een ervaren Hardware Engineer bent of een starter, wij hebben de ambitie om jou verder te brengen. We gaan een lange-termijn relatie aan met engineers die verder willen groeien. Dat betekend een vast dienstverband en een bijna onbeperkt budget voor trainingen en scholing. Als Hardware Engineer ga je bij ons het EPLAN certified engineer programma in. Daarnaast stellen we samen een ontwikkelingsplan op. Want ontwikkeling van onze engineers staat voorop.

Onze kantoren op de locaties Deventer, Gorinchem, Son en Almere zijn onze uitvalsbasis, vanwaar een team van meer dan 75 Software-, Hybride- en Hardware Engineers klanten in heel Nederland helpen met Kennis en Kunde. We zijn flexibel en snappen dat thuiswerken en bijvoorbeeld een 32 uurige werkweek steeds gebruikelijker worden.

Bekijk onze Hardware Engineer vacatures.

Wil je meer uitdaging in je werk? Mogelijkheden om echt door te groeien? Afwisselende projecten? Bij MA-IT MyAutomation vind je de ideale omgeving om die wensen te realiseren.

 

Stuur ons dan direct je CV of LinkedIn profiel.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Symboliek in de Hardware Engineering

Binnen de hardware engineering maken de Hardware Engineers electrotechnische schema’s. Daarbij wordt gebruik gemaakt van genormaliseerde symbolen. Binnen Nederland wordt daarbij gebruik gemaakt van de NEN5152 (Technische tekeningen – Elektrotechnische symbolen). Dit is een bewerking van de internationale norm IEC 617 (delen 2 t/m 11), waarbij een aantal symbolen zijn toegevoegd die in Nederland worden gebruikt. Het voordeel van het gebruik van één standaard is, dat iedereen de tekening eenvoudig kan lezen omdat de symbolen overal hetzelfde zijn.

Als er een installatie of machine voor het buitenland wordt gemaakt (bv voor de US), dan worden de tekeningen volgens de daar geldende norm gemaakt. Hetzelfde geldt dan voor de normeringen qua machineveiligheid en electrostandaarden.

De symbolen hoeven niet elke keer opnieuw te worden gemaakt, maar zijn beschikbaar in libraries voor de diverse tekenpakketten. Een voorbeeld van een aantal symbolen in een library staat hiernaast.

 

 

Voorbeeld van basissymbolen vanuit de NEN 5152
Voorbeeld van basissymbolen vanuit de NEN 5152
Voorbeeld van een electrotechnisch schema
Voorbeeld van een electrotechnisch schema

Elektrotechnische schema’s in de Hardware Engineering

De symbolen worden geplaatst op een elektrotechnisch schema. Dit is de grafische voorstelling van een deel van een elektrische installatie of het elektropaneel van een machine. Op het schema worden de diverse componenten aangegeven en ook de bedrading. Hierbij worden componenten gecodeerd en kan er zelf tot op draadniveau worden genummerd.

Met het elektrotechnische schema, een bedradingslijst of kabellijst kan een paneelbouwer of monteur de installatie of de machine bedraden en bekabelen, kunnen er I/O testen worden uitgevoerd en kunnen er uiteindelijk ook storingen worden opgezocht. De schema’s moeten gedurende de het gehele levenscyclus van de machine of installatie up-to-date zijn en gehouden worden.

Functioneel tekenen in de Hardware Engineering

Efficiënter aan het werk als Hardware Engineer? Dat kan met functioneel tekenen. Hiervoor worden hogere eisen gesteld aan de kwaliteit en de informatie in de elektrotechnische schema’s. Zo werkt de paneelbouwer liever met een artikel, bedradings, en klemmenlijst. Of de installatie monteur werkt liever met kabelaansluitlijst. De storingsmonteur heeft liever alles in één schema, een functioneel schema. Met functioneel tekenen hoef je al deze informatie slechts één keer te invoeren en kunnen toch alle “informatie views” uit de database van hetzelfde schemaproject gehaald worden.

In plaats van spanningsgericht te tekenen (aparte bladen voor regeling, aansturing en melding) bekijken we welke onderdelen functioneel bij elkaar horen en tekenen deze zaken bij elkaar op één pagina. Bekijk de video hiernaast voor een voorbeeld van functioneel tekenen.

Onze diensten in de Hardware Engineering

Onze engineers beheersen het hele traject van E&I Engineering, van het ontwerpen van besturingen en elektrotechnische productie- en procesinstallaties tot de implementatie en het onderhouden daarvan.

We werken met de facto standaarden, passen alleen kwalitatief hoogwaardige componenten toe en voeren alle werkzaamheden uit in overeenstemming met de geldende normen en voorschriften.

Voorbeelden van systemen en protocollen die onze engineers beheersen:

  • CAD/CAE-systemen; EPLAN, AutoCAD, StabiCAD
  • PLC Besturingen; Siemens S5/S7/PCS7/TIA/Safety, Rockwell, Allen Bradley, B&R, Beckhoff, Schneider Electric
  • Industriële Netwerken; ProfiNET, Profibus DP/PA, Interbus-S, ASi-Bus, MPI en DeviceNET

IEC81346 in de Hardware Engineering

Een manier van universele naamgeving binnen allerlei professionele disciplines en dus ook binnen de Hardware Engineering is de internationale standaard; IEC81346. (Industrial Systems, Installations and Equipment and Industrial Products – Structuring Principles and Reference Desginations) Deze standaard is een samenwerking tussen ISO en IEC en is onderdeel van de 80000 serie van normen. Een andere naam voor de norm is Reference Designation System (RDS).  Er zitten geen normen boven of onder deze norm. Het is dus een losstaande norm.

In de norm wordt vastgelegd wat een systeem of systeem van systemen is, en hoe de naamgeving van de verschillende onderdelen en systemen zou moeten zijn. Deze structurering komt goed van pas in de Hardware Engineering, omdat het een houvast geeft om goede naamgeving en een goede structuur te gebruiken.

Meer weten over werken bij ons

Meer weten over onze carrière mogelijkheden? Benieuwd naar de arbeidsvoorwaarden of de groeimogelijkheden? U kunt dan contact via ons contactformulier opnemen of rechtstreeks met;

CORPORATE RECRUITER

Recruiter

Sjors Nieuwesteeg
Recruiter
Hardware Engineering
Tel; 085-130 25 26
@ ; nieuwesteeg@ma-it.nl

Meer weten over onze dienstverlening

Meer weten over onze dienstverlening op het gebied van Hardware Engineering? U kunt dan contact via ons contactformulier opnemen of u neemt rechtstreeks contact met;

HARDWARE ENGINEERING SALES

Account Manager

Eric Constant
Account Manager
Hardware Engineering
Tel; 085-130 25 26
@ ; constant@ma-it.nl

Meer weten over onze trainingen

Meer weten over de mogelijkheden om trainingen te verzorgen voor uw hardware engineers? U kunt dan kijken op onze academy pagina of u kunt contact opnemen met;

TRAININGEN

Trainingscoördinator

Marc Waarle
Trainingscoördinator
op de IA Professionals
Academy.
Tel; 085-130 25 26
@ ; waarle@ma-it.nl